Tennisclub Eerbeek

KNLTB Competitie; Veranderingen toernooien en wedstrijden voor de jeugd per september 2013

Door een grote wijziging vanuit de tennisbond (KNLTB) zal vanaf dit najaar het hele systeem van jeugdtennis en jeugdcompetitie veranderen. De grootste wijziging is dat de competitie nu gebaseerd wordt op de Tenniskids lesmethode. Het lastige hierbij is dat alle nieuwe regels nog niet eenduidig gedocumenteerd staan op de website van de tennisbond. Een gedeelte van de informatie is dan ook verkregen door extra informatie op te vragen aan de KNLTB. In dit artikel wordt geprobeerd de belangrijkste verschillen aan te geven. De genoemde leeftijden gelden op peildatum 31 december van het betreffende jaar. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Oude regels

De toernooien tot nu toe waren ingedeeld per leeftijdscategorie: t/m 8 jaar, t/m 10 jaar, t/m 12 jaar, t/m 14 jaar en t/m 17 jaar De categorie t/m 8 jaar werd daarbij gespeeld op 3/4 veld. Verder werden t/m 8 jaar met stage 2-geel/oranje ballen (zacht) gespeeld en t/m 10 jaar met stage 1 geel/groene ballen (iets harder, de volgende stap is de gele bal voor volwassen). Verder werd een wedstrijd gewonnen met 2 gewonnen sets t/m 6 games en in de categorie t/m 8 jaar 2 gewonnen sets t/m 4 games.
In het oude systeem was het ook gemakkelijk om deel te nemen in een hogere leeftijdscategorie.

Nieuwe regels

In de nieuwe regels wordt uitgegaan van de Tenniskids (bal) kleuren, gekoppeld aan baangrootte en een vast leeftijdsbereik. Vanaf 12 jaar is het ongeveer hetzelfde als voorheen.
Het volgende plaatje geeft de indeling weer:

Tenniskids Kleuren Rood, Oranje, Groen, Geel

De Rode categorie is voor de jonge kinderen, zij spelen met een stage 3 bal. Er wordt gespeeld op minibanen. Dit zijn kinderen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar. Deze categorie is nieuw.
Er wordt gespeeld tot 7 punten, dus 7-6 is einde partij.

De Oranje categorie wordt gespeeld op een driekwart veld, met een stage 2 bal.
Er wordt gespeeld om 2 gewonnen tiebreaks.

De Groene categorie wordt gespeeld op de hele tennisbaan maar met zachtere ballen dan de normale gele bal, de stage 1 bal. Verder wordt een wedstrijd gewonnen met 2 gewonnen sets van 4 games.

De kinderen in de Gele categorie spelen op een hele baan en spelen met een normale gele bal. Een wedstrijd wordt gewonnen met 2 gewonnen sets t/m 6 games

Verder is er een categorie 11 jaar t/m 14 en 11 jaar t/m 17 jaar.
Het nieuwe systeem zal bij ons voor het eerst worden toegepast in het Bubbels Open Jeugd Weekend Toernooi 2013. Verder gelden de wijzigingen natuurlijk ook voor de Tenniskids World Tour / Najaarscompetitie.

Voor- en Nadelen

In het nieuwe systeem mag niet meer worden deelgenomen in een hogere leeftijdscategorie. Dit betekent dat een kind ingedeeld bij niveau groen, en een leeftijd heeft van 9 jaar, niet mag deelnemen aan groen, en weer terug naar oranje (3/4 baan) moet. Verder is voor de leeftijdscategorieën geel en groen de wedstrijd korter geworden, beter passend bij “een korte spanningsboog”, maar het is de vraag of alle kinderen het ook als een voordeel ervaren.

Korte uitleg “Stage”ballen
Deze ballen zijn geïntroduceerd omdat kinderen kleiner zijn (lees een lager raakpunt hebben) dan volwassenen en de speciale ballen minder stuiten. Bovendien, de kinderen zijn nog in een leerproces; de motoriek is nog niet snel genoeg, de speciale ballen zijn ook trager. De mate van hardheid van de bal wordt uitgedrukt in een stage nummer, een hoger nummer is een zachtere bal .. en een kleinere baan.

Sponsors

Social media

Like ons op facebook  Volg ons op twitter Volg ons op Instagram

Clubgebouw

TC Eerbeek
Harderwijkerweg 7-A
6961 GG Eerbeek
Tel: 0313 651052

Secretariaat

p/a Rentmeesterhof 1
6961 DB Eerbeek
U bevindt zich hier: Home Jeugd Competitie